CAZANELE MICI ŞI CAZANELE MARI
Cazanele Mici și Cazanele Mari reprezintă locul unde Dunărea se îngustează cel mai mult de pe teritoriul României, unde mărețul fluviul Dunărea parcurge cea mai îngustă și mai grandioasă zonă a Defileului Dunării.
GROTA VETERANI
Peștera Veterani reprezintă prima peșteră cartată din România, ea a fost populată cu peste 4 milenii în urmă. Omul primitiv a folosit-o pentru adăpost.
PARCUL GENERAL ION DRAGALINA
Parcul General Ion Dragalina din Orșova, situat pe malul Dunării, este o oază de relaxare și frumusețe naturală în inima orașului. Amenajat într-un peisaj pitoresc, acest parc impresionează vizitatorii cu aleile sale umbroase, zonele verzi generoase și grădinile cu flori multicolore.
MĂNĂSTIREA VODIŢA
A fost întemeiata între anii 1370-1372, la aproximativ 500 de metri distanţă de Dunăre și 8 kilometri distanţă de Orșova astăzi se mai văd doar ruinele, lângă care a fost ridicată actuala mănăstire din lemn în anul 1995.
CETATEA MEDIEVALĂ A SEVERINULUI
Cetatea Severinului se poate numara si ea printre cunoscutele obiective turistice. Este amplasata pe malul Dunarii in apropierea renumitului picior al podului construit de Apollodor din Damasc. Cel care a construit primul pod peste Dunare.
CASCADA BIGĂR
Un obiectiv de ne ratat dacă ajungeți în Orșova și vizitaţi Cazanele Dunării din cadrul Parcului Natural Porțile de Fier, este cascada Bigăr, un monument al naturii aflat în județul Caras Severin în cadrul Parcului Național Cheile Nerei Beuşniţa.
BARAJUL PORŢILE DE FIER
Barajul Porțile de Fier a fost inaugurat în anul 1984 și este cea mai mare structură hidrotehnică de pe întreg cursul Dunării. A fost construit în colaborare cu partea Sârbeasca, reprezintă cel mai mare baraj de pe Dunăre și din România.
CATEDRALA ROMANO CATOLICĂ ORŞOVA
Catedrala Romano Catolică din Orșova, construită între anii 1972-1976, a fost prima biserică catolică ridicată în timpul regimului comunist. Este considerată o capodoperă arhitecturală a secolului XX.
Muzeul Regiunii Porților de Fier
Muzeul Parcului Natural Porțile de Fier, are secțiuni dedicate, insulei Adakale, Parcului Natural Porțile de Fier cu ariile și speciile protejate.
Muzeul Drobeta Turnu Severin a fost deschis în data de 15.05.1972 având două secții: istorie și științele naturii cu un acvariu în care sunt prezentate specii de pești dunăreni.
PEȘTERA PONICOVEI
Peştera Ponicovei este cea mai mare peşteră din Clisura Dunării cu o lungime de peste 1600 metri. Această peşteră îşi are locaţia în masivul Ciucarul Mare şi este accesibilă din apropierea drumului DN 57 de pe uscat pana la Dunăre.
MĂNĂSTIREA MRACONIA
“Mănastirea de sub ape, Mraconia” replica unei vechi mănastiri înghiţite de apele Dunării în timpul construcţiei barajului Porţile de Fier.
Mraconia înseamnă apă întunecată sau loc ascuns, iar mica mănăstire care poate fi văzută pe marginea şoselei DN 57 aflată la o distantă de 10 kilometri de oraşul Orşova.
BUSTUL REGELUI DAC DECEBAL
Cea mai mare sculptură în stânca din Europa , Chipul lui Decebal (1994-2004). Fiu al lui Scorillo, Decebal a domnit între anii (87-106) ocupând tronul Daciei. Îndrăzneața sculptură în stânca a regelui Dac Decebal, a fost desemnată cea mai mare sculptură în stânca din Europa având o înălțime de 55 de metri și 25 de metri lățime.
TABULA TRAIANA
Tabula Traiana este amplasată pe malul Sârbesc al Dunării, semnificația ei este legată de finalizarea drumului roman al împăratului Traian. Tabula Traiana reprezintă o placă memorială care comemorează finalizarea drumului roman al lui Traian, adversarul Regelui Decebal.
SFINXUL DIN BANAT
Se aseamănă cu cel din munţii Bucegi, în localitatea Topleţ la limita dintre judeţul Mehedinţi si Caraş Severin se poate vedea de pe drumul E70. Este un megalit ce se află pe Valea Cernei la o distanţă de 3 km de statiunea balneară Băile Herculane şi la o distanţă de 10 km de Municipiul Orşova.
MĂNĂSTIREA SFÂNTA ANA DIN ORȘOVA
Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova construită între anii 1936 și 1939, ctitorită de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru. Așezământul monahal este o mănăstire de maici. Amplasată pe Dealul Moşului oferă un peisaj unic asupra orașul Orșova și împrejurimilor.