Cetatea Medievală a Severinului

Pe lista numeroaselor obiective turistice ce pot fi vizitate in aceasta zona: Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Podul lui Traian, Pestera Topolnita si cel mai lung defileu din Europa, Defileul Dunarii.

Cetatea Severinului se poate numara si ea printre cunoscutele obiective turistice. Este amplasata pe malul Dunarii in apropierea renumitului picior al podului construit de Apollodor din Damasc. Cel care a construit primul pod peste Dunare.

Cetatea a fost distrusa de catre Soliman Magnificul in anul 1524, constructia ei a inceput in în a doua jumătate a secolului al XIII-lea , mai era cunoscuta si sub denumirea de Castrul Zewrini.

Cetatea Severinului a avut un rol strategic in incercarea lui Andrei al II-lea al Ungariei de a cucerii Oltenia, acesta a stabilit aici Banatul de Severin. Cetatea s-a aflat sub asediu tunurilor tatare, turcesti si bulgaresti.

Forma cetatii este dreptunghiulara in centrul ei au fost descoperite: o capela, mai multe morminte, un cuptor pentru topirea fierului, o biserica ortodoxa, una catolica si o fantana.

Cetatea este foarte frumos descrisa in versurile lui Alexandru Vlahuta in Romania Pitoreasca:

,, E plin locul acesta de amintiri stravechi. Pe-aici au curs, acum optsprezece veacuri, legiunile romane, menite-a rasadi un popor nou în câmpiile pustiite ale Daciei. Aici si-a întemeiat mai târziu Septimiu Sever straja rasariteana a împaratiei lui, “Castrele Severiane”, din cari se mai vad si astazi urme (Turnul lui Sever). . Aici a fost odata capitala Olteniei, scaunul vestitilor bani ai Severinului.

Ce urme de uriasi au lasat legionarii lui Traian pe unde-au trecut! Pasii lor se cunosc prin desfundaturile muntilor. Toate li s-au supus. Stâncile s-au dat la o parte si le-au facut loc, apele s-au plecat speriate de umbra si zgomotul celor dintai poduri ce le-au încalecat. Dunarea, însasi mareata si naprasnica Dunare, s-a îmblânzit si s-a dat învinsa în mâinile lor. Se vad si astazi capataile podului care-a facut nepieritor numele lui Apolodor din Damasc, iesind din valuri, ca doua brate de gigant întinse spre cer.’’

Program de vizita : Marți – Duminică: 9:00 – 17:00

4.3 km

Distanță față de complex

4.1 km

Distanță față de centrul orașului