DIVERSITATE BIOLOGICĂ ORŞOVA

Defileul Dunării este principalul coridor de legătură între Câmpia Panonică și Câmpia Română, astfel că teritoriul Parcului Natural Porțile de Fier reprezintă o zonă de convergență a lumii vegetale și animale din aceste două regiuni.

Prezența unui climat cu influențe mediteraneene, a favorizat apariția a numeroase plante și animale iubitoare de căldură, care s-au putut adapta la condițiile din acest spațiu geografic.

Relieful variat și diversitatea elementelor naturale au determinat la rândul lor menținerea unui număr foarte mare de specii floristice și faunistice, făcând din Parcul Natural Porțile de Fier una din regiunile cu cea mai mare biodiversitate din țara noastră.

Important este însă nu numărul mare de specii, cât faptul că multe dintre ele sunt foarte importante pentru ștință.
În arealul Parcului Natural Porțile de Fier există 1668 taxoni vegetali, dintre care 28 sunt endemice.

Lumea animală este la fel de diversificată, până în prezent fiind identificate peste 5200 de specii. Majoritatea speciilor de reptile, amfibieni și păsări prezente în arealul Parcului Natural Porțile de Fier sunt protejate la nivel național și internațional.

Condițiile de habitat favorizează existența unui număr cât mai mare de specii protejate. Speciile de nevertebrate sunt în număr de peste 4800, deosebite fiind scorpionul (Euscorpius carpathicus).

Speciile de amfibieni sunt, de asemenea bine reprezentate: salamandra (Salamandra salamandra), tritonul (Triturus vulgaris), brotăcelul (Hyla arborea) etc.Dintre speciile de reptile apar: țestoasa lui Herman (Testudo hermanni), vipera cu corn (Vipera ammodytes), șarpele de alun (Coronella austriaca), gușterul (Lacerta viridis), șarpele de sticlă (Anguis fragilis) etc.

Au fost identificate 205 specii de păsări, dintre care multe sunt specii acvatice, atestând rolul important al lacului de acumulare în perioada de iernat.

În arealul Parcului Natural Porțile de Fier s-au identificat 34 de specii de mamifere. Foarte importante sunt speciile de lilieci (Myotis bechsteinii, Vespertilio murinus, Rhinolophus eurialis). Carnivorele sunt prezentate atat prin speciile de mari dimensiuni, cum ar fi ursul (Ursus arctos), lupul (Canis lupus), râsul (Lynx lynx), cât și prin specii de dimensiuni reduse: pisica sălbatică (Felis silvestris). Ierbivore precum căpriorul (Capreolus capreolus) și cerbul (Cervus elaphus).